Exercitarea fără drept a profesiei de avocat


       În România, profesia de avocat este una din cele 15 profesii liberale înscrise în Uniunea Profesiilor Liberale din România.

       Profesia de avocat este reglementată de Legea 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat și de Statutul profesiei de avocat, cu modificările și completările ulterioare aduse acestora, în scopul de a răspunde schimbărilor survenite în domeniul juridic din România și necesității de aliniere la standardele europene de practică ale acestei profesii.

  Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesie de avocat 

    Art. 1.  (1) Profesia de avocat este liberă și independentă, cu organizare și funcționare autonome, în condițiile prezentei legi și ale statutului profesiei.

                 (2) Profesia de avocat se exercită numai de avocații înscriși în tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naționale a Barourilor din România, denumită în continuare U.N.B.R.

                 (3) Constituirea și funcționarea de barouri în afara U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire ale acestora sunt nule de drept. Nulitatea poate fi constatată și din oficiu  

      Este important să rețineți că, în România, singurele persoane care pot profesa în calitate de AVOCAȚI sunt persoanele înscrise în tablourile barourilor din care fac parte, astfel angajând persoane care nu au calitatea de avocat vă asumați riscurile aferente.

  Pentru a verifica dacă o persoană este avocat din cadrul BAROULUI MUREȘ, accesați secțiunea ”TABLOUL AVOCAȚILOR„

     Consiliul Baroului Mureș sesizează autoritățile în drept, în toate cazurile în care constată exercitarea oricărei activități de avocatură clandestină și monitorizeză, până la momentul unei soluții definitive, sesizările.

     Dispozițiile art. 348 din Codul penal, prevăd că ”exercitarea, fără drept, a unei profesii sau activități pentru care legea cere autorizație ori exercitarea acestora în alte condiții decât cele legale, dacă legea specială prevede că săvârșirea unor astfel de fapte se sancționează potrivit legii penale, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă„.

Serviciul de Asistență Judiciară

Târgu Mureș, str. Justiției, nr. 1, jud. Mureș

FAX: +0365424576

Mobil: +0728009599

Mobil Coordonator SAJ: +0743279873

Email SAJ: baroul_mures_av@yahoo.com

Decanat și Servicii Secretariat

Târgu Mureș, str. Marton Aron, nr. 8/1, jud. Mureș

FAX: +0265261669

Mail: baroul_mures_av@yahoo.com

C.F.: 4275187

Cont:  RO14 RNCB 0193 0159 6796 0001

BCR - Central Tg-Mures

Caut Avocat
cautavocatLogo

Baroul Mureș

Baroul Mureș este organizat și funcţionează în baza Legii nr.51/1995, în cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România, succesoarea de drept a Uniunii Avocaţilor din România.

Linkuri utile

© baroul-mures.ro. Toate Drepturile Rezervate.

Dezvoltat de iStorm.ro