01.09.2018, in Municipiul Tarnaveni la momentul festiv de dezvelire a bustului fostului avocat si mare om politic, Romul Boila

Avem onoarea de a va comunica faptul ca la data de 01.09.2018, in Municipiul Tarnaveni, jud. Mures, Baroul Mures alaturi de Primaria Municipiului Tarnaveni, Camera Executorilor Judecatoresti Mures si Camera Notarilor Publici Tg- Mures a participat la momentul festiv de dezvelire a bustului fostului avocat si mare om politic, Romul Boila.

Baroul Mures a fost reprezentat de decanul Mures, av. Nicolae T. Galdea, al carui discurs il regasiti in cele ce urmeaza.

Domnule primar al Municipiului Tarnaveni, Distinsi invitati si stimati cetateni,

Imi revine deosebita onoare de a reprezenta Baroul Mures la acest moment solemn cand, alaturi de domnul primar Sorin Nicolae Meghesan, presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti Mures, domnul Huruba Eugen si presedintele Camerei Notarilor Publici Tg-Mures, domnul Dan Valentin Simion, va prezentam bustul celui ce a fost avocatul Romul Boila, profesor universitar de drept constitutional la Facultatea de drept a Univesitatii din Cluj Napoca intre anii 1919-1945, delegat titular din partea Cercului Electoral Tarnaveni la Adunarea de la Alba Iulia, membru in Consiliul dirigent din Ardeal si deputat in primul Parlament al Romaniei Mari.

Va voi spune pentru inceput ca nu este nevoie de protocoale pentru a fi patriot ci doar de devotament sincer, iubire de tara si spirit de sacrificiu pe altarul patriei.

Romul Boila a fost un adevarat patriot ce n-a pregetat ca in deosebit de complicatele momente din anul 1918 si cele ce au urmat datei de 1 Decembrie 1918, sa-si puna toata vocatia oratorica si priceperea sa in sustinerea si apararea valorilor nationale, in special a unitatii si independentei poporului roman.

Asa cum aratam anterior, Romul Boila a participat la istoricele momente din anul 1918 si cele ce au urmat, din postura de avocat fiind astfel unul numerosii colegi de breasla care au facut posibila Marea Unire si apararea acesteia, dezvelirea bustului fostului avocat astazi la Tarnaveni, la 100 ani de la Marea Unire, conferind recunoasterea si pretuirea omului politic nascut in 1881 in Tarnaveni, figura lui ramanandu-ne amintire astfel peste veacuri.

Sa fim mandrii cu intaintasul nostru, exemplul sau fiind invatatura pentru noi si generatiile ce vor urma!

Va indemn sa va priviti vecinul, pe aproapele dumneavoastra, prin ochii celor ce au facut posibila Marea Unire respectandu-i asa cum asteptati la randul dumneavoastra sa fiti respectati!

Luati acest exemplu si materializati-l in viata dumneavoastra, in comunitatea din care faceti parte, tara avand astfel numai de castigat!

Dati exemplul politicienilor ca unirea pornita de jos, de la noi cetatanii de rand, reprezinta fundamentul unei tari si este drumul spre prosperitate!

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Inainte de a incheia, tin sa multumesc d-lui presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. dr. Gheorghe Florea, membrilor Comisiei Permanente a UNBR precum si consilierilor Baroului Mures pentru contributia adusa la organizarea prezentului eveniment, actiunea de fata inscriindu-se in ansamblul manifestarilor organizate de UNBR și INPPA în 2018 sub deviza „PROFESIA DE AVOCAT DIN ROMÂNIA LA 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE: 1918 – 2018”.

Multumirile mele se indreapta catre domnul primar al Municipiului Tarnaveni, Sorin Nicolae Meghesan, presedintele Camerei Executorilor Judecatoresti Mures, domnul Huruba Eugen si presedintele Camerei Notarilor Publici Tg-Mures, domnul Dan Valentin Simion care, dand ascultare versurilor din Hora Unirii scrise de poetul Vasile Alecsandri si-au dat mana si au realizat acest eveniment deosebit.

In final, le ofer acestora precum si d-nului Romulus Boila, descendent al fostului avocat si om politic, cartea ce a fost publicata in anul centenar prin grija si munca deosebita a colegilor mei avocati, domnii Lazar Gruneantu si Mirel Ionescu, “CONTRIBUTIA AVOCATILOR DIN TRANSILVANIA SI BANAT LA MAREA UNIRE”, carte in care este prezentata si contributia adusa de avocatul Romul Boila la Marea Unire.

                                                                                                                                 Tarnaveni, 1 septembrie 2018. Decanul Baroului Mures,

                                                                                                                                                                  Av. NicolaeT. Galdea